• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Організація харчування у закладі

Організація харчування дітей у Балаклійському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 4 Балаклійської міської ради Харківської області

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального розвитку дітей, які виховуються в нашому дошкільному закладі.

Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є :

- енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей;

- збалансованість та максимальна різноманітність раціону;

- технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність;

- забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв;

В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:

- організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов та термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);

- харчування здійснюється згідно з перспективним двотижневим меню ( на осінній, літній, зимовий та весняний періоди);

- щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням перспективного двотижневого меню, картотеки страв складається меню-розклад окремо для всіх вікових груп-дітей віком до 3 років та дітей від 3 до 6 років, відповідно до затверджених норм харчування;

- за 30 хвилин до видачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування.

У нашому дошкільному закладі організовано триразовий режим харчування. Під час оздоровчого періоду вводиться додатковий другий сніданок у вигляді соків і фруктів, збільшення в раціоні овочевих салатів. У зимово-весняний період у раціоні дітей багато страв із сирих та відварних овочів. Вони багаті вітамінами та стимулюють апетит дітей.

Кожен рік с постачальниками заключають договір, частота та обсяг завозу продуктів залежить від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад. Щомісяця проводиться аналіз якості харчування, при необхідності його корекція. Ведеться облік виконання норм харчування згідно затвердженню постановою Кабінету Міністрів України. Ураховуючи можливі перебої у постачанні продуктів харчування у закладі завжди є в наявності двотижневий запас продуктів тривалого терміну зберігання.

Велика увага приділяється вихованню культурно-гігієнічних навичок у дітей під час вживання їжі. За кожною дитиною закріплено постійне місце за столом, відповідно до зросту підібрано меблі.

Питання раціонального харчування дітей включаємо в тематику консультацій для батьків, щодня в інформаційних куточках вивішується меню із зазначенням виходу страв.

/Files/images/DSC_1132.JPG /Files/images/DSC_1119.JPG /Files/images/DSC_1122.JPG /Files/images/DSC_1127.JPG /Files/images/DSC_1138.JPG /Files/images/DSC_1100.JPG /Files/images/DSC_1107.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 207